שורד שואה מי שעבר ושרד את תקופת השואה, חווה רדיפות, עינויים, ורציחות שביצעו הנאצים במהלך מלחמת העולם השנייה, מי ששרד מחנה השמדה, גטו, מחנה ריכוז, או מי שחי בסתר ובמחבוא באזורים שהיו כבושים על ידי הנאצים בין השנים 1939 ו- 1945.
הטבות לניצולי שואה – פטור מתשלום מס
לצד המענקים והזכויות השונות, זכאים ניצולי שואה שיש להם אחוזי נכות בהתאם, לפטור מתשלום מס הכנסה והחזרי מס רטרואקטיביים. אדם שקבעו לו % 100 נכות על פי חוק נכי רדיפות הנאצים או 90% בשקלול של מספר מחלות, יקבל פטור מתשלום מס הכנסה בגין ההכנסות שלו בין מעבודה ובין שלא מעבודה. כמו כן אם הזכות לפטור התחילה לפני שנת המס הוא יכול להיות זכאי להחזרי מס רטרואקטיביים במשך 6 שנים אחורה.
במידה ולא קיבל פטור ממס אולם מצבו הרפואי החמיר, אפשר לפנות לוועדה רפואית של מס הכנסה לצורך עדכון אחוזי הנכות בהתאם למצב.
גם קצבת נכות שמקבל ניצול שואה או נכה רדיפות הנאצים, ותשלומים מביטוח לאומי, פטורים ממס.
הכנסות מריבית או מפיקדונות שנובעים מתשלומי פיצויים פטורים גם הם מתשלום מס.
ועדה רפואית מטעם חוק נכי רדיפות הנאצים
החוק הרלוונטי לעניין ההטבות לניצולי שואה הוא חוק נכי רדיפות הנאצים התשי"ז – 1957. החוק נכלל ברשימת החוקים אשר על פיהם ניתן לממש את הזכות לפטור ממס הכנסה. ועדה רפואית מטעם החוק קובעת את אחוזי הנכות, ועל פי קביעתה ניתנים מענקים, הטבות שונות, והקלות בתשלומי מס.
מהפסיקה:
בית הדין הארצי קבע שיש לתת פרשנות מקלה להוראות פקודת מס הכנסה בנוגע לזכות של ניצול שואה לקבל פטור ממס
ניצול שואה שנקבעו לו אחוזי נכות נפשית לו על ידי 2 ועדות רפואיות שונות, ביקש לקבל פטור מתשלום מס הכנסה. כדי לקבל פטור ממס הכנסה צריך שיקבעו 90% נכות משוקללת. במקרה הנדון קבעה ועדה מכוח חוק נכי רדיפות הנאצים, שהמערער הינו בעל נכות נפשית של 30%. המערער נדרש להתייצב לפני ועדה רפואית נוספת מכוח פקודת מס הכנסה וזו קבעה לו 5% נכות. בקשתו לקבל פטור ממס נדחתה, והוא פנה לוועדה רפואית לערערים.
הועדה הרפואית לערערים קבעה שהנכות המשוקללת של המערער מגיעה כדי 87.13% והיא לא מגיעה לרף שמאפשר פטור מתשלום מס הכנסה.
המערער פנה לבית הדין האזורי, אולם הוא דחה את הערעור שהוגש על החלטת הועדה הרפואית.
בעקבות זאת, הוגש ערעור נוסף לבית הדין הארצי, בו טען המערער שיש לתת פרשנות מקלה לזכויות של נכים. רשות המיסים ביקשה מנגד לפרש באופן מצומצם את הזכות, וטענה כי מאחר ואחוזי הנכות שנקבעו למערער לא הגיעו ל90% נכות משוקללת – הוא לא יוכל לקבל פטור מתשלום מס.
בית הדין הארצי קיבל את הערעור וקבע, שכאשר נקבעו אחוזי נכות בוועדה רפואית, אין צורך לקבוע שוב את אחוזי הנכות בוועדה נוספת. נקבע שיש לתת להוראות הפקודה פרשנות שתואמת את המחשבה וההיגיון הישר, ולפרש את פקודת מס הכנסה בכך שתסייע ותטיב עם המערער. כמו כן ציין בית הדין כי חובתה של רשות ציבורית להתנהל באופן תקין.
בית הדין הארצי פסק שיש לתת למערער פטור מתשלום מס הכנסה בגין הנכות. בדיקות של קביעת אחוזי נכות נוספים הן מיותרות . לכן נקבע שכאשר ועדה רפואית קובעת אחוזי נכות על פי חוק ספציפי – קביעתה מחייבת ואין צורך לבצע בדיקות נוספות בוועדות רפואיות אחרות לגבי אותם הליקויים.
אולי יעניין אותך גם:
פטור ממס הכנסה לנכי מלחמה בנאצים
פטור ממס הכנסה למטופלי דום נשימה בשינה – אלו הזכויות המגיעות לכם במס הכנסה