סוכרת היא מחלה מסוכנת שעלולה להסתבך ולגרום לנכות קשה. הסיבוכים של המחלה יכולים אפילו לגרום למוות. בין סיבוכי הסוכרת העיקריים ניתן למצוא את המחלות הבאות:
- עיוורון הנגרם בעקבות פגיעה בלתי הפיכה ברשתית העין;
- נוירופתיה סוכרתית – פגיעה עצבית, אבדן יכולת להתנועע, וחולשה;
- מחלות לב שונות כמו התקפי לב ושבץ;
- חמצת קטוטית אשר נגרמת על ידי עליה חדה ברמות הסוכר ודורשת טיפולים דחופים. הביטוי של המחלה הוא כאבי בטן, חולשה, הקאות, ויכולה להגיע עד סיכון חיים;
- השמנה – סיבוך נוסף של הסוכרת;
- כריתת הגפיים – זהו סיבוך קשה שגורם לנכות קשה אשר נגרם בשל רגל סוכרתית ופצעים שלא ניתנים לריפוי. הפצעים יוצרים נמק ועלולים להביא לקטיעה של הרגל;
אחוזי נכות בעקבות סיבוכי סוכרת
חולי סוכרת יקבלו אחוזי נכות על פי המצב של מחלת הסוכרת שלהם והסיבוכים שלה. כאשר המחלה לא יציבה הדבר משפיע גם על אחוזי הנכות. תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה) קובעות אחוזי נכות בנוגע למחלת הסוכרת.
אחוזי הנכות בחולי סוכרת יכולים להיות גבוהים בין היתר בשל טיפול של הזרקות אינסולין, סוכרת שאינה מאוזנת, סוכרת אשר מסתבכת, אינה יציבה וגורמת לאבדן הכרה, לתופעה של חמצת מטבולית וכולי. אחוזי הנכות יכולים להגיע ל- 50%, כאשר סיבוך של הסוכרת גורם לפגיעה באברים שנקראים "אברי מטרה" כמו עיניים, עצבים, כליות כלי דם, וגפיים. כל סיבוך כזה משפיע על אחוזי הנכות.
כאשר יש 3 סיבוכים באזורי המטרה ובהם עיניים, עצבים, כליות או כלי דם, וכל סיבוך גורם ל- 30% נכות ויותר, יקבעו לחולה 100% נכות. במקרה כזה הוא יכול לקבל פטור מתשלומי מס בשל מחלת הסוכרת.
קביעת אחוזי נכות כאשר יש מחלות נוספות על סוכרת
במידה והאדם סובל ממחלות נוספות מלבד הסוכרת, יקבעו לו אחוזי נכות בשל מספר ליקויים, והחישוב יערך באופן משוקלל. אם אחוזי הנכות יגיעו ל- 90%, הוא זכאי לקבל פטור מתשלומי מס הכנסה. המחלות הנוספות יכולות להיות עיוורון, מחלת כליות, וכולי. הנכות במקרה בזה תיקבע ל- יותר מ- 185 ימים ותהיה יותר מ 90% לפי שקלול של הליקויים הרפואיים.
הבקשה לפטור ממס
אדם שהוא חולה במחלת הסוכרת לא תמיד מודע לזכויות שמגיעות לו. אחת הזכויות החשובות שמגיעות לחולי סוכרת עם סיבוכים היא כאמור הזכות לפטור מתשלום מס הכנסה.
כדי לקבל את הזכות לפטור ממס על החולה להגיש בקשה לוועדה רפואית לקבוע אחוזי נכות, טופס ויתור על סודיות רפואית, בקשה לפטור ממס בשל נכות, וניירת רפואית בעניין המחלות. על המבקש לרכז חומר רפואי שכולל את המסמכים הרפואיים ובין היתר בדיקות, סיכומי מחלה, וכולי. בנוסף צריך לבצע בדיקות שונות כמו בדיקת עיניים וכולי. כמו כן יש לעבור ועדה רפואית בביטוח לאומי אשר תקבע את אחוזי הנכות באופן זמני או לצמיתות.
חולה סוכרת צריך להגיש גם מכתב מרופא עיניים, אישור רפואי לגבי פגיעה של הסכרת בעיניים, מסמך מרופא המשפחה, וכן דוחות לגבי אשפוזים וליקויים רפואיים.
המסמכים יעברו לביטוח הלאומי והתובע יזומן לוועדה רפואית בה יבדקו את התיק הרפואי שלו. בתום ישיבת הועדה הרפואית תינתן החלטה אשר תישלח למס הכנסה, לצורך ההודעה למבקש אודות הפטור. ניתן לערער על ההחלטה בתוך 45 ימים.
החזרי מס רטרואקטיביים
כאשר נקבעים אחוזי הנכות וניתנת החלטה לגבי הפטור ממס, ניתן לקבל גם החזרי מס רטרואקטיביים. עצמאי יכול לקבל החזרי מס 6 שנים רטרואקטיבית, בעוד שכיר יכול לקבל החזרי מס 3 שנים רטרואקטיבית. כאשר גובה הפטור תלוי בסוג ההכנסות ובגובהן.
תקרות הפטור ממס כפופות למספר משתנים:
- תקופת הנכות: מעל שנה, או לתקופה של חצי שנה עד שנה.
- אם מדובר בהכנסות ממשלח יד (מעבודה) או שלא ממשלח יד כמו ריביות על כספי פיצויים וכולי (לכל סוג של הכנסות יש תקרות שונות שמזכות בפטור).
מומלץ מאוד להיעזר בעורך דין שמומחה בנושא של פטור ממס, אשר יכול לייצג באופן מקצועי בוועדה הרפואית, ולחסוך זמן רב וסיבוכי בירוקרטיה.
אולי יעניין אותך גם:
האם נפגעי עבודה זכאים לפטור ממס הכנסה?
פטור ממס הכנסה לסובלים ממחלת פוליו
סובלים מגידול ממאיר? ייתכן ומגיע לכם פטור מתשלום מס הכנסה
פטור ממס הכנסה למטופלי אי ספיקת כליות
פטור ממס הכנסה לחולי לב – האם חולי לב זכאים לפטור ממס הכנסה?