החל משנת 2005, כל מי שסיים לימודי תואר ראשון במוסד להשכלה גבוהה מוכר יהיה זכאי לקבל נקודות זיכוי ממס הכנסה. חישוב הזכאות משתנה בהתאם לפרמטרים שונים עליהם נדבר בהמשך. את מימוש נקודות זיכוי לתואר ראשון ניתן לממש בשנת המס לאחר סיום הלימודים או בשנה לאחריה. לפניכם כל המידע שאתם צריכים לדעת בנוגע לנקודות זיכוי לתואר ראשון.
מהן נקודות זיכוי לתואר ראשון?
עבודה בזמן תואר היא לא דבר פשוט, אבל הכרחי. לכן, בשנת 2005 מדינת ישראל החליטה להעניק נקודות זיכוי לתואר ראשון. נקודות זיכוי הן דבר קיים שנוגע לא רק לסטודנטים, אלא גם לעולים חדשים, חיילים משוחררים ועוד. בכל שנה גובה נקודת זיכוי בודדת משתנה, נכון לשנת 2023 הסכום עומד על 235 ש"ח. נקודות הזיכוי הן לא כסף מזומן שאתם מקבלים, אלא הפחתה משיעור המס שיופיע בתלוש השכר מדי חודש.
בשביל לקבל את הזכות עליכם לפנות למעסיק ולמלא את הטפסים הרלוונטים כמו טופס 101, או טופס תיאום מס במקרה בו סטודנט עובד ביותר מעבודה אחת. גובה נקודות זיכוי לתואר ראשון משתנה בהתאם לתנאים בהם הסטודנט חי, בהתאם לסוג התואר ושנות הלימוד. לפני שנת 2013, כל מסיים תואר ראשון היה זכאי לנקודת זיכוי אחת במשך 3 שנים מסיום הלימודים, כל מי שסיים תואר שני היה זכאי לנקודת זיכוי אחת במשך שנתיים מיום סיום הלימודים.
שימו לב, גם לימודי מקצוע מזכים אתכם בנקודות זיכוי כל עוד אתם עונים על הדרישות הכתובות בחוק:
- סטודנט שסיים לימודי מקצוע בהיקף זהה ל-1,700 שעות (בהתאם לשעות מוסדות לימוד אקדמי).
- בסיום הלימודים קיבל את אחת התעודות הבאות על ידי הממשלה: תעודת הנדסאי, תעודת טכנאי, תעודת חשמלאי, תעודת לבורנט ועוד.
- בשביל לקבל נקודות זיכוי ללימודי מקצוע לא יוכל אותו אדם לקבל נקודות זיכוי לתואר ראשון או שני.
תהליך מימוש ההטבה
כאמור, בשביל לממש את ההטבה עליכם להיות שכירים. נכון להיום, ההטבה אינה תקפה לעצמאיים (למעט מקרים חריגים). בשביל לממש את נקודות הזיכוי עליכם להגיש טופס 101 ולמסור אותו למעסיק בתחילת שנת המס. בנוסף לכך, ניתן להגיש טופס 119 לצורך בקשה להקלה במס ליחיד. צרפו תעודת סיום לימודים בנוסף לכל אלו. יש להגיש את המסמכים לפקיד שומה, הוא יוציא לכם אישורים על הזכאות שלכם וימסור אותו למעסיק.
שימו לב, גם אם שנת המס הסתיימה עדיין אפשר להגיש את הטפסים באופן מקוון או פרונטלי, אתם זכאים לממש את הזכאות שלכם 6 שנים אחורה. אם אתם עצמאיים, יש למלא את הפרטים ולצרף את המסמכים שציינו ולהגיש אותם בתוספת לדוח השנתי. אם אתם עובדים בשתי עבודות יש לצרף גם אישור תיאום מס, מעסיק אשר לא יקבל אישור תיאום מס יאלץ לגבות מס בשיעור של 48%.
תנאים לקבלת נקודות זיכוי לתואר ראשון
לא כל סטודנט כשיר לקבל נקודות זיכוי ולממש את ההטבות האלו. נקודות זיכוי יעילות רק כאשר עליכם יהיה לשלם מס בעבור גובה ההכנסה שלכם. במקרה בו אתם לא צריכים לשלם מס עקב הכנסה נמוכה, לא תוכלו להנות מההטבה. בנוסף, אם לפי גובה ההכנסה שלכם אתם צריכים לשלם מס בשיעור נמוך משווי נקודות הזיכוי, תוכלו לממש חלקית את ההטבה שלכם – עד למס בגובה אפס.
האם כדאי לפנות לבעל מקצוע?
התשובה היא כן. מכיוון שמדובר על תנאים מסוימים המשתנים מאדם לאדם, ועליכם למלא את הטפסים של מס הכנסה בצורה נכונה, אנחנו כן נמליץ לפנות לבעל מקצוע. ניתן לפנות לרואה חשבון או חברה המתמחה בהחזרי מס. אותן חברות שמות לב לדקויות ויודעות איך לנסח את הבקשה בצורה נכונה כך שתקבלו את מלוא ההטבה. גם אם סיימתם לימודים לפני מספר שנים שלא עולה על שש, עדיין תוכלו לממש את ההטבה במקרים מסוימים. לסיכום, כל מקרה לגופו ואי אפשר לאמוד את גובה נקודות הזיכוי שלכם ביחס למשכורת בצורה כללית. פנייה לבעל מקצוע היא לרוב תהיה בחינם ורק כאשר נמצאתם זכאים תפרישו אחוזים שנקבעו מראש, או מצד שני סכום מסוים שנקבע מראש. החברה היא זאת שיוצרת קשר עם הגורמים הרלוונטים ולכן, כל מה שנותר לכם לעשות הוא לפנות לחברה.
שימו לב, ניתן לממש את ההטבה פעם אחת במהלך החיים. זאת אומרת, אם מימשתם את ההטבה במהלך תואר ראשון ולאחר מכן בחרתם ללמוד מקצוע, לא תוכלו לממש את ההטבה. ההטבה אינה במקום ההטבה שמגיע לתושבי ישראל, אלא היא תוספת (2.25 נקודות זיכוי). על הסטודנט להיות תושב ישראל וללמוד במוסד להשכלה גבוהה המוכר על ידי הרשויות. כאשר מדובר על לימודי תעודה, הזכאים הם רק אלו שמקבלים תעודה מהרשויות. מכיוון שמדובר על תהליך בירוקרטי עבור הסטודנט, ליווי מקצועי יוכל לסייע לכם לממש את ההטבה שלכם בצורה מלאה ומהירה.