מס הכנסה מוטל על ידי המדינה על רווחים של יחידים ותאגידים, במטרה להשגת רווח, ותחום המיסוי משפיע על כולם – אנשים פרטיים ועסקים – באופן שמאפשר מימון שירותי מדינה חיוניים וקידום רווחת התושבים. המס חל על כל סוגי ההכנסה האישית, המחושבת מדי שנה בשיעורים קבועים המפורטים בפקודת מס הכנסה.
מס הכנסה מוטל רק על ההכנסה החייבת במס, כלומר, סך כל הרווחים לאחר ניכוי הוצאות מוכרות, הפסדים וניכויים אישיים. יש לציין שמערכת מדרגות מס בארץ, כמו במדינות רבות בעולם, היא פרוגרסיבית: הכנסה חייבת גבוהה יותר גורמת לשיעור מס שולי גבוה יותר.
חשוב גם להבין שהמס חל הן על הכנסת תושבים שהרוויחו בארץ או בחו"ל, והן על הכנסתם של תושבי חוץ, שנצברה בישראל מפעילות עסקית, שכר, דיבידנדים, ריבית, זכויות יוצרים ופטנטים.
הגדרת מדרגות מס
שיעורי מס ההכנסה בישראל קובעים את אופן מיסוי התושבים על הכנסה אישית. מדרגות המס הן שיטה פרוגרסיבית, בניגוד למע"מ הקבוע של 17% על רוב הרכישות. למשל, מי שקונה טלוויזיה ב-2,000 שקל משלם את אותם 17% מע"מ כמו מי שקונה טלוויזיה ב-20,000 שקל.
אבל שיעורי מס ההכנסה, לעומת זאת, עולים עם הרווחים הגבוהים יותר. מי שמרוויח 2,000 שקל בחודש משלם אחוז מס נמוך יותר בהשוואה למי שמרוויח 20,000 שקל. מדרגות מס גבוהות הן בשיעור של 50% עבור הכנסות משמעותיות, בעוד שהמדרגה הכי נמוכה היא 10%.
מטרת המיסים
המדינה משתמשת בשיטת שיעורי מס ההכנסה כדי לגבות מיסים, כאשר מפרנסים גבוהים משלמים יותר, ומטרת המיסוי היא לסייע במימון שירותי מדינה חיוניים. הכנסות המדינה מגיעות ממסים מגוונים, לא רק ממסי הכנסה, ומיסים ישירים מכוונים להכנסה ולרווחים, בעוד שמיסים עקיפים חלים על הוצאות, כגון מע"מ, מס קנייה ומכס.
כך למשל, המדינה גובה מס קנייה על מכוניות חדשות, מס דלק, מע"מ על רוב הרכישות, מס על מכירת ורכישת דירות, רווחי ריבית, זכיות בהגרלה, רווחי חברות ותמלוגים. חלק מהמיסים, כמו מיסי מקרקעין (מס רכישה ומס שבח), משתמשים גם הם במערכת מדרגות מס.
חובות תשלום מס
מס הכנסה משולם בדרך כלל מדי שנה לאחר חישוב המס בהתבסס על שיעורי השנה שפורסמו. עם זאת, גביית מס יכולה להתרחש לאורך כל השנה. לעובדים יש מיסים שנמשכים מדי חודש על ידי המעסיקים שלהם, בעוד שעצמאים חייבים לדווח על הכנסה דו-חודשית ללא חישוב מס מידי, ובמקום זאת משלמים תעריף קבוע.
שיעור תשלום מקדמה זה נקבע בעת פתיחת התיק העסקי ומותאם בהתאם להכנסה לאורך זמן. תשלומים מקדימים מתבצעים כל חודשיים, החל מינואר ופברואר, וכתוצאה מכך מתבצעים שישה תשלומים מדי שנה. תשלום המס הסופי מתרחש לאחר שפקיד שומה עורך שומה סופית על בסיס הדוח השנתי, לפירעון עד 31 באפריל של שנת המס שלאחר מכן.