לכל מי שסובל מסוכרת עשויה להיקבע זכאות לקבלת קצבה או החזרי מס מטעם הרשויות. בחינת הזכאות נעשית על ידי ועדה רפואית, בשביל לדעת אם אתם זכאים לקבל הטבות עבור סוכרת החזרי מס ריכזנו עבורכם את המידע המלא. כפי שאתם בוודאי מכירים, התמודדות מול רשויות המיסים לא תמיד עוברת בצורה חלקה ומדובר על הליך שדורש התערבות מקצועית (לא חובה).
מהם החזרי מס סוכרת?
סוכרת היא אחת מבין המחלות הנפוצות בעולם, שיעורי התחלואה מדי שנה רק עולים. נכון לשנת 2022, קיימים יותר מ-500,000 אנשים שסובלים מסוכרת עוד כאשר חלקם ללא אבחנה. סוכרת היא מחלה מורכבת, קיימים מספר סוגים לסוכרת: סוכרת סוג 1 – נקראת גם סוכרת נעורים, סוכרת מסוג 2 – סוכרת מבוגרים וסוכרת הריון. סוכרת נובעת בעיקר משימוש בתפקוד הורמון האינסולין או כאשר אינו קיים כלל, ואז נוצר חוסר איזון של רמות הגלוקוז בדם. לסוכרת יש השפעה יומית על מצבנו הרפואי והנפשי.
רבים מחולי הסוכרת לא מודעים לזכויות שלהם. הזכויות שלהם הם לא רק מטעם רשות המיסים, אלא גם ביטוח לאומי ומוסדות נוספים. לרוב, מי שסובל מסוכרת יהיה זכאי לקבל הטבות לא רק ממקור אחד, אלא ממספר גורמים. ההטבות כוללות פטור מתשלום מס או תשלום מס חלקי, קצבה חודשית (אובדן כושר עבודה), תאונת עבודה ועוד. בשביל שתוכלו לממש את הזכויות שלכם, עליכם לעמוד בכל הקריטריונים של רשויות המס והגורמים הרלוונטים.
החזרי מס סוכרת – מי זכאי?
חולה סוכרת אשר מוכר על ידי הועדה הרפואית ובעל נכות בשיעור הגבוה מ-89% זכאי לקבלת פטור ממס. מכיוון שמדובר על תהליך שכולל ועדה רפואית ושליחת טפסים והמתנה לקבלת אישור (התהליך יכול לערוך מספר שבועות עד שנה), תוכלו לקבל החזר מס רטרואקטיבי עד שש שנים מתחילת התהליך. לכן, אם שילמתם מס בתקופה בה הוכרתם כחולה סוכרת או בזמן התהליך, לאחר אישור וקביעת אחוזי הנכות תהיו זכאים לקבל החזר מס. כמובן, אם אתם חולי סוכרת ועדיין משלמים מס תהיו זכאים לקבל החזר מס.
שיעור הנכות נקבע בהתאם לסוג הסוכרת, מורכבות המחלה, השפעה עם איברים נוספים, תשלום בעבור תרופות ועוד. סוכרת גם בדרגות חומרה קלות יכולה להיות מסובכת ומורכבת ולכן, כל מי שסובל מסוכרת צריך לברר את זכאותו לפטור ממס הכנסה – גם אם לא נקבע לו נכות בשיעור הגבוה מ-89%. החזרי מס סוכרת יכולים להיות מפנסיה וגם ממשכורת חודשית. שימו לב, מלבד להחזרי מס תהיו זכאים להטבות נוספות (יש לברר) כמו הנחה בגובה תשלום ארנונה, הוזלה באגרות חינוך, פטור מאגרת רישוי, השתתפות בשכר דירה ועוד.
עכשיו לצד היותר בירוקרטי, חולה סוכרת שכן עומד בתנאים של רשות המיסים הוא חולה שנקבע לו נכות רפואית לצמיתות בשיעור של מעל 89%, חולה שנקבעה לו נכות זמנית בשיעור של מעל 89% (לתקופה של מעל 184 ימים).
על פי מה נקבעים אחוזי הנכות?
שיעור הנכות נקבע בהתאם לטיפול הרפואי ולסיבוכים אפשריים וקיימים של המחלה אצל החולה. אחוזי נכות נקבעים גם בהתאם לטיפול תרופתי (גם סוכרת הריון), לפניכם הרשימה:
- חולה אשר מקבל טיפול פומי או אנלוג GLP-1 זכאי ל-10% נכות.
- חולה אשר מטופל באינסולין או בטיפול משולב אינסולין זכאי ל-20% נכות.
- חולה אשר מוגדר בסוכרת לא מאוזנת והוא מטופל ב-4 זריקות אינסולין או באמצעות משאבת אינסולין זכאי ל-40% נכות.
- חולה אשר מטופל באינסולין ונמצא עם אי יציבות קלינית הכוללת אחד מהדברים הבאים: סוכרת שבירה, חמצת מטבולית, שני אירועים בתקופה של שנתיים (ירידה של מעל 50 מג בערך הגלוקוז בדם) אובדן הכרה ומשבר היפר אוסמוטי זכאי ל-50% נכות.
- חולה אשר סובל מסיבוכים עקב סוכרת במערכת העצבים, הכליות, בכלי דם גדולים וקטנים יהיה זכאי ל-65% נכות.
- חולה אשר עבר שלושה סיבוכים באיברים כאשר כל אחד מהם בזכאות ל-30% יהיה זכאי ל-100% נכות.
סוכרת החזרי מס
אחוזי הנכות כפי שאתם רואים אינם מספיקים לרוב כדי לקבל נקודות זיכוי במס הכנסה. עם זאת, יש מצבים בהם חולים סובלים מבעיות רפואיות אשר ניתן יהיה להשליך את האשמה על הסוכרת. במקרים כאלה, יהיה ניתן לקבל נקודות מס בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעים על ידי ועדה רפואית. כפי שציינו, חולה בעל 89% ומעלה יהיה זכאי לקבל פטור מלא מתשלום מס הכנסה.
סוכרת החזרי מס היא כאשר חולה סוכרת מקבל אחוזי נכות בדיעבד אשר מזכים אותו בנקודות מס. זאת אומרת, את החזר המס אתם זכאים לקבל שש שנים אחורה עבור כל תקופת המחלה או מהופעתה הראשונה. יש להוכיח את התפרצות המחלה כדי לקבל החזר מס רטרואקטיבי. גובה החזר המס נקבע בהתאם לתשלומי המס מתקופת החזר המס, הפער שנוצר בין מה שהיה צריך לשלם לבין מה ששילם בפועל היא הזכאות שלכם עבור סוכרת החזרי מס.