אם אתם סובלים מבעיות רפואיות המזכות אתכם באחוזי נכות, ייתכן שאתם זכאים לקבל החזרי מס. הנכויות הן לא רק פיזיות, אלא גם נכות נפשית. ההקלות אליהן אתם זכאים כוללות החזרי מס, הטבות מול ביטוח לאומי, הטבות בתשלום ארנונה ואחרות. לפניכם כל המידע עבור החזרי מס זכויות רפואיות, איך מממשים את הזכות, והאם אפשר לפעול באופן עצמאי.
החזרי מס זכויות רפואיות – מה זה?
כל מי שסובל מבעיה רפואית, פיזית או נפשית מתקשה לעבוד בצורה סדירה, זאת אומרת שהוא מאבד את כושר העבודה בצורה חלקית או מלאה. לכן, ישנו עולם שלם אשר מתעסק בהחזרי מס לכל מי שסובל מבעיה רפואית ונקבעה לו אחוז נכות מגובה מסוים. בעזרת החזרי מס ניתן לסייע לנכה ולמשפחתו לשמור על רמת חיים תקינה, חישוב ההחזר הוא על פי מספר פרמטרים המשתנה לפי נכות זמנית, נכות קבועה, גבוה אחוזי הנכות וסוג הנכות ממנו סובל אותו אדם. חשוב לדעת, יש אנשים שזכאים להחזרי מס ופטור מס באופן אוטומטי – כל מה שהם צריכים לעשות הוא לשלוח את הטפסים הרלוונטים ובקשה להחזרי מס.
מי זכאי להחזר מס בגין בעיות רפואיות?
תחילה, כל מי שיש לו אחוזי נכות בשיעור של 100% יהיה זכאי לקבל פטור מלא ממס הכנסה. לדוגמא: חולי דיאליזה, חולי סרטן, עיוורים וכד'. כמו כן, ניתן לקבל גם פטור ממס הכנסה לאנשים בעלי נכויות בשיעור של מעל 89%, שימו לב שהפטור ניתן עד לתקרה מסוימת (עד כ-610,000 ש"ח בשנה). כמו כן, יש יחס שונה בין נכות זמנית לנכות לצמיתות. גם כאשר אדם הגיע לגיל פרישה יכול לממש את הזכאות שלו לקבלת החזרי מס או פטור ממס הכנסה מתשלומי מקצבת הפנסיה.
בפועל, תוך כארבעה שבועות מיום אישור אחוז הנכות והזכאות להחזר מס. יש לא מעט מחלות אשר מאפשרות לכם לקבל הטבה במס הכנסה וגם אם לא הכרתם במחלה עד כה, תוכלו לקבל החזר כספי עד שש שנים אחורה (כל עוד נצליח להוכיח שהמחלה הייתה קיימת).
נכון, מדובר על תהליך די מורכב הכולל פגישה עם וועדות רפואיות, הוצאת טפסים מהתיק הרפואי שיכולים להוכיח את המחלה שלכם, בדיקה האם מדובר על מחלה אשר יכולה להיכלל תחת תאונת עבודה (לדוגמא במקרים בהם אדם עובד במקום הכולל לחץ נפשי גבוה או חשיפה לחומרים מסוכנים).
החזר מס זכויות רפואיות – הורים
אם חלילה הילד שלכם סובל מבעיה רפואית גם אתם זכאים לקבל החזרי מס. זאת אומרת, אם יש לכם ילד שמגיעים לו אחוזי נכות, תוכלו להגיש בקשה לקבלת נקודות זיכוי אשר ינוכו מהמשכורת של ההורה הנבחר. בשביל לממש את הזכות שלכם יש תחילה להגיע לוועדה רפואית שם נקבעים אחוזי הנכות של הילד. אם כבר הילד הוא בעל אחוזי נכות או שמגיע לו החזר מס באופן אוטומטי, יש לפנות לרשות המיסים – פקיד שומה מטעם מס הכנסה. יש להגיע עם המסמכים הרלוונטיים הכלולים באתר רשות המיסים. גובה החזר המס משתנה, לרוב יהיה מדובר על שתי נקודות זיכוי שיכולות להגיע לאלפי שקלים מדי שנה עבור החזרי מס.
איך עובד התהליך?
אם אתם סבורים שמגיעים לכם החזרי מס, עליכם יהיה תחילה לשלוח את המסמכים הרלוונטים ולהגיע לוועדה רפואית אשר תקבע את גובה הנכות שלכם, הוועדה תאשר האם אתם זכאים לפטור או הטבת מס כלשהי. גם אם לא ניגשתם בזמן, לאחר קבלת האישור מהוועדה הרפואית תוכלו לקבל החזרי מס עבור כל התקופה בה מצבכם הרפואי היה זהה כל עוד הצלחתם להוכיח זאת. שימו לב, לא תמיד תענו בחיוב, לעיתים הועדה הרפואית שוללת את הבקשה. גם אם אתם סובלים מנכות קלה, היינו ממליצים לכם לפנות לוועדה רפואית כדי לממש את הזכויות שלכם.
יש לבחון שאתם עומדים בתנאים של רשות המיסים. מי שזכאי לפטור או החזרי מס הם אנשים שעברו ועדה רפואית לפטור ממס הכנסה ועונים על תנאי הזכאות בשנות המס המוקדמות לזמן הבקשה. אם מימשתם את הפטור שלכם, לא תוכלו לקבל החזר. מימוש זכות כולל הגשת טפסים למס הכנסה, צירוף הבקשה של הפרוטוקול של הוועדה הרפואית שקבעה את אחוזי הנכות, והעתק "נאמן למקור" של הועדה הרפואית לפטור ממס הכנסה אשר החליטה להעניק לכם פטור.
במקרים של דחייה יהיה ניתן להגיש ערעור על החלטת הוועדה הרפואית. ניתן גם להגיש ערעור עבור גובה אחוזי הנכות שנקבעו לכם. בכל מקרה, הדרך הטובה ביותר להגיש את הבקשה היא בליווי גורמים מקצועיים אשר יודעים איך להתנהל מול רשות המיסים, הוועדות הרפואיות ויכולה לממש את הזכויות שלכם על הצד הטוב ביותר.