פורטל מיסים

ועדה רפואית לפטור ממס הכנסה

ועדה רפואית לפטור ממס הכנסה זוהי ועדה של ביטוח לאומי שמתכנסת לצורך קביעת אחוזי נכות רפואית למי שמבקש לקבל פטור ממס הכנסה. מי שיש לו תעודתועדה רפואית לפטור ממס הכנסה עיוור או לקוי ראיה, או מי שנקבעו לו כבר בוועדה מוסמכת אחרת 100% נכות רפואית או 90% נכות משוקללת ממספר ליקויים, אינו צריך להתייצב לפני הועדה הרפואית.

מי יכול להגיש בקשה לוועדה רפואית לצורך הפטור ממס הכנסה?

אדם שלא נקבעה לו עדיין נכות רפואית יכול להגיש בקשה לוועדה רפואית. כמו כן מי שבקשתו בעבר נדחתה יכול להגיש בקשה חדשה כאשר מצבו הרפואי החמיר. גם הורים שמקבלים גמלת ילד נכה ומבקשים לקבל פטור על הוצאת כספים מקופת גמל יכולים להגיש בקשה לוועדה רפואית לצורך קבלת הפטור ממס הכנסה.

כיצד מתנהל הליך לקבלת פטור ממס?

ההליך לקבל פטור ממס מתחיל בהגשת בקשה לפקיד השומה לקבלת זימון לוועדה רפואית של ביטוח לאומי. המוסד לביטוח לאומי אינו מקבל באופן ישיר בקשה כזו, אלא צריכה להיות הפניה מרשות המיסים.

לבקשה לפקיד השומה צריך לצרף:

פקיד השומה יעביר את הבקשה על נספחיה למוסד לביטוח לאומי אשר מזמן את המבקש לוועדה רפואית.

הליך התייצבות והתנהלות לפני הועדה

ניתן להיעזר בליווי של עורך דין או מלווה אחר (גם מתורגמן במקרה הצורך) כאשר מתייצבים לפני הוועדה הרפואית. במהלך הדיון בפני הועדה הרפואית יש להסביר לרופא את המחלות והליקויים הבריאותיים בגינם מבקשים את קביעת אחוזי הנכות לצורך הפטור ממס הכנסה חשוב לציין אם זקוקים לעזרה בפעולות היום יום, אם סובלים מכאב ואם יש לו השלכה על התפקוד השגרתי. אם יש בנמצא מסמכים רפואיים נוספים, ניתן להגיש אותם לרופא הועדה במעמד זה.

הרופא יחליט אם המבקש צריך לעבור בדיקה רפואית בנוגע למחלתו ותידרש הסכמתו. אפשר לבקש נוכחות של מלווה בבדיקה. הרופא לא יעסוק בטיפול רפואי כלשהו אלא רק יקבע אם וכמה אחוזי נכות יש למבקש. הבדיקה הרפואית היא אך ורק לצורך קביעת הפטור ממס הכנסה.. הרופא קובע את אחוזי הנכות, ממתי מתחילה הנכות, ואם היא זמנית או קבועה. אם יש מספר מחלות אזי לכל מחלה נקבעים אחוזי נכות שונים ומשקללים אותם.

בתום הבדיקה ייתן הרופא את החלטתו על פי הקבוע בספר המבחנים הרפואיים, ועל פי המסמכים הרפואיים שצורפו לבקשה. לאחר מכן מעביר הביטוח הלאומי את ההחלטה בתיק למס הכנסה, ומס הכנסה שולח למבקש הודעה בעניין הזכאות לפטור ממס. יש מקרים שמתייתר הצורך להופיע בפני הוועדה, וההחלטה תינתן על סמך המסמכים שצורפו. כמו כן אדם יכול לבקש שידונו שלא בפניו ויחליטו על סמך מסמכים רפואיים בלבד.

הכנה לפני התייצבות בועדה

התייצבות בפני הוועדה היא מעמד חשוב ומשמעותי בקביעת הזכאות לפטור ממס. על כן רצוי להתכונן לכך. לסדר את המסמכים הרפואיים שלא צורפו לבקשה כמו סיכומי אשפוזים, חוות דעת רפואית נוספת, ובדיקות נוספות. רצוי להכין העתקים מהם. להביא תעודה מזהה. חשוב לא לאחר לוועדה ולהודיע אם לא ניתן להגיע. מכרזי יד מכוונת של ביטוח לאומי מאפשרים ייעוץ והכוונה לקראת הופעה לפני וועדה רפואית של ביטוח לאומי.

ערעור על החלטת הועדה הרפואית ובקשה נוספת במקרה של החמרה או נכות זמנית

ניתן להגיש ערעור על החלטת הוועדה הרפואית בתוך 45 ימים. כמו כן בתוך חצי שנה ניתן להגיש בקשה לקיים וועדה נוספת במידה ויש החמרה במצב הבריאותי. את הבקשה מגישים שוב לפקיד השומה עם נספחים רפואיים לגבי ההחמרה ושובר תשלום. (אותה הפרוצדורה). היה והועדה הרפואית קבעה נכות זמנית בלבד, אפשר בתום התקופה להגיש בקשה פעם נוספת.

אחוזי הנכות לצורך פטור ממס נקבעים בוועדה הרפואית עבור ליקויים רפואיים ולא ליקויים תפקודיים. על כן חשוב לצרף מסמכים רפואיים רלוונטיים ועדכניים ככל שניתן. בהינתן החלטה שהמבקש זכאי לפטור ממס, אפשר שהוא יקבל גם החזרי מס רטרואקטיביים (6 שנים אחורה) אם קמה לו הזכאות לפני שנת המס.

מהפסיקה: ערעור על ועדה רפואית פטור ממס

בית הדין דן בערעור שהוגש על החלטה שנתנה ועדה רפואית לערערים לפי פקודת מס הכנסה, במסגרתו טען המערער כי הועדה הרפואית לערערים בעניינו, טעתה בשיקוליה ובין היתר: הפחיתה אחוזי נכות בכתפיו מסיבה שאינה רלוונטית, טעתה בחישוב הנכויות של שתי כתפיו, דחתה הערר לגבי נכותו ממחלת גאוט ולא לקחה בחשבון את התקפי המחלה, לא התייחסה לבעיותיו הקארדיאליות וטעתה גם לגבי הנכות שמתייחסת ללחץ הדם, ולגבי נכות שמתייחסת להפרעות במתן שתן.

המשיב טען שהועדה לערערים פעלה נכון ולא טעתה בהחלטותיה.

בית הדין פסק:

לגבי הנכות שנקבעה לכתפיים על הועדה להבהיר מדוע לא פסקה שמדובר "בפציעה קשה".
בית המשפט ציין כי קביעותיה של הועדה צריכות להיות מנומקות וברורות. לוועדה יש חובת הנמקה שכן היא גוף מעין שיפוטי, ומתוקף כך היא מחויבת לנמק את החלטותיה.

בית המשפט דחה את טענת המערער בנוגע לחישוב הנכויות בשתי כתפיו. לגבי לחץ דם נקבע, שקביעת הועדה חסרה והיה עליה לסמוך על ממצאים קליניים. לגבי מחלת גאוט נקבע, שהועדה היתה צריכה להתייחס לתרופה המיוחדת שמקבל המערער בשל המחלה.

בסיכומו של דבר החזיר בית הדין את התיק לוועדה הרפואית לערערים כדי שתתייחס לנכות הקרדיולוגית של המערער ולהפרעות במתן שתן, תנמק את החלטתה בנוגע לאחוזי הנכות שנקבעו לפציעה בכתפיים, ותתייחס לתרופה שמקבל המערער למחלת הגאוט ממנה הוא סובל ותשקול שוב את קביעתה בעניין זה.

 

Exit mobile version