פורטל מיסים

פטור ממס הכנסה לחולי פרקינסון

מחלת הפרקינסון היא מחלה נוירולוגית כרונית. המחלה מתבטאת בניוון של מערכת העצבים והפרעות תנועה, וכשלים אילו גורמים למגבלות גופניות. המחלה מורכבתפטור ממס הכנסה לחולי פרקינסון מאוד, והיא מתדרדרת עם הזמן. ההתדרדרות יכולה לקחת תקופה ארוכה. החולה יסבול מקושי והגבלה בתנועה ובתפקוד הגופני והמנטלי. חולה במחלת פרקינסון זכאי להטבות ולזכויות ובין היתר גמלת נכות, גמלת ניידות, הנחות בתשלומים שונים, וכולי. אחת הזכויות המשמעותיות ביותר לחולי פרקינסון היא הזכות לפטור ממס הכנסה ולהחזרי מס רטרואקטיביים.

אחוזי נכות לחולי פרקינסון

תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לעבודה) מציינות אחוזי נכות שונים למצבי המחלה השונים, החל מ- 10% נכות, כאשר המחלה מתבטאת באופן קל מאוד, ועד ואחוזים גבוהים של נכות ( 100%), כאשר החולה הופך לחולה סיעודי ואינו מסוגל לתפקד באופן עצמאי.

לפעמים יש מצבים בהם הנכות נקבעת לא רק בשל מחלת הפרקינסון, אלא בגלל ליקויים נוספים שקשורים למחלה הראשית כמו: דלקת פרקים, מחלות לב, מחלת כליות, טרשת, סוכרת מסובכת, וכולי. במקרה כזה אחוזי הנכות יכולים להיות מחושבים באופן משוקלל ממספר מחלות והסתבכויות נלוות של המחלה הראשית. משקללים את הנכות ממספר ליקויים. והיא צריכה להיות גבוהה יותר מ- 90% נכות ולזמן של 185 ימים – חצי שנה – לפחות.

הזכות לפטור מתשלום המס היא רק כאשר יכולת העצמאות נפגעת, והחולה מוערך כבעל 100% נכות ללא תפקוד עצמאי (זהו המצב הקשה ביותר של המחלה).

אפשרות נוספת לזכות בפטור מתשלום היא תהיה כאשר אחוזי הנכות מחושבים באופן משוקלל ממספר מחלות ומגיעים ליותר מ- 90% נכות לזמן של חצי שנה לפחות.

מה צריך לעשות אדם שחולה בפרקינסון כדי לקבל פטור ממס הכנסה?

אנשים שחולים במחלת פרקינסון לא תמיד מודעים לכך שהם זכאים לפטור ממס הכנסה. אדם שסובל ממחלת פרקינסון ורוצה לקבל פטור ממס הכנסה ו/או זכויות נוספות אחרות כמו השתתפות בשכר דירה הנחות בארנונה וכולי, צריך להגיש לפקיד השומה תביעה לפטור ממס מגובה במסמכים. בין היתר מדובר בבקשה לוועדה רפואית לקבוע אחוזי נכות קבועים או זמניים, טופס ויתור על סודיות רפואית, בקשה לפטור ממס בשל נכות, מסמכים רפואיים כמו סיכומי ביקורת וחוות דעת רפואית, מסמך מטעם רופא נוירולוג, תוצאות של בדיקות, וכולי. אם נקבעו אחוזי נכות על ידי ועדות של ביטוח לאומי יש לצרף את ההחלטה בקשר לכך. עם הגשת התביעה יוזמן התובע לוועדה רפואית מטעם מס הכנסה בביטוח לאומי, וזו תקבע את אחוזי הנכות.

הועדה הרפואית

במסגרת הועדה הרפואית ייבדק התובע על ידי רופאים אשר יתשאלו אותו. כמו כן יעבור גם בדיקה גופנית. בוועדה הרפואית ניתן להיעזר בעורך דין. ההחלטה של הועדה תעבור למס הכנסה והמבקש יקבל הודעה לגבי הפטור. ישנם מצבים בהם לא צריך להתייצב בפני ועדה רפואית, במיוחד במצבים מתקדמים של המחלה. אפשר לערער על החלטת הועדה הרפואית תוך 45 ימים מקבלת ההחלטה. את הערעור מגישים לפקיד השומה.

גובה הפטור ממס

הפטור ממס ניתן עד גובה הכנסות מסוים, ותקרת הפטור תלויה בסוג ההכנסות באם מדובר בהכנסות מעבודה (יגיעה אישית) או בהכנסות אחרות כמו כספי השכרה, כספי פיצויים בשל נזקי גוף, כספי ביטוח וכולי. אפשר לקבל גם פטור רטרואקטיבי כלומר החזרי מס בין שלוש לשש שנים, התלויים בכך שהמבקש הוא עצמאי או שכיר.

היוועצות בעורך דין ובחברות מימוש זכויות רפואיות

כאשר מבקשים להגיש בקשה לפטור ממס הכנסה, כדאי להיעזר בעורך דין ובחברות המתמחות במימוש זכויות רפואיות, גם לצורך ליווי בפני הועדה הרפואית, וגם להכנת התיק, ולהתמודדות המשפטית לאורך ההליך והבירוקרטיה.

אולי יעניין אותך גם:

פטור ממס הכנסה לסובלים מדמנציה

Exit mobile version