פורטל מיסים

פטור ממס הכנסה למושתלי כליה

אדם שהכליות שלו אינן פועלות והוא צריך לעבור טיפול בדיאליזה, יצטרך בסופו של דבר לעבור השתלת כליה שתסייע לו לשוב לשגרת חייו. לאחר ההשתלה עליופטור ממס הכנסה למושתלי כליה לעבור שיקום ולהיות בהשגחה רפואית, ביקורות, ובדיקות מעקב לקליטת הכליה החדשה בגופו. החולה יקבל תרופות נגד דחיית השתל אשר מדכאות את מערכת החיסון ולכן עליו להישמר מפני זיהומים. מושתל כליה נחשב לנכה, ועקב כך יקבל זכויות רפואיות וכלכליות כמו קצבאות, הטבות שונות, וכן זכות לפטור מתשלומי מס הכנסה לתקופה של שנה אחרי ההשתלה.

זכויות רפואיות וסוציאליות למושתלי כליה

לזכויות הסוציאליות והרפואיות זכאים מושתלי כליות למשך שנה מניתוח ההשתלה, או מושתלים שמצבם הרפואי החמיר.

מושתל כליות סובל בדרך כלל מבעיות מיוחדות בשל ההשתלה ובין היתר ממערכת חיסון מוחלשת בשל התרופות שהוא מקבל. אדם שעבר השתלת כליות עלול לסבול מזיהומים, שינויים בזרימת דם, וכן חרדות.  הזכויות של מושתל כליות היום נקבעות על פי דרגת הנכות שלו אחרי ההשתלה, ובהתאם למצבו הרפואי העדכני, ואין בספר הליקויים סעיף ספציפי של ליקוי רפואי עבור השתלת כליה.  אדם שעבר השתלת כליה  נחשב לחולה כרוני. על כן יקבל זכויות רפואיות ובין היתר מהביטוח הלאומי כמו קצבת נכות, קצבת שירותים מיוחדים, קצבת סיעוד, שיקום מקצועי, גמלאות, וכן זכויות והנחות ברשויות,  והכל בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו לו.

פטור ממס הכנסה למושתל כליות

אחת הזכויות המהותיות שמקבל מי שעובר השתלה היא פטור ממס הכנסה וזאת בין אם מדובר בשכיר או בעצמאי. מושתל כליה שעובד יכול להגיש בקשה לפטור מתשלומי מס הכנסה ולהחזרי מס רטרואקטיביים. הפטור הוא  עבור הכנסה שהיא מעבודה וגם שלא מעבודה (כמו ריביות, דמי שכירות, וכולי).

הפטור יינתן רק למי שעבר השתלה והוועדה הרפואית קבעה לו 90%  ויותר נכות רפואית, שניתנה לתקופה של יותר מחצי שנה. אם הנכות נקבעה לתקופה של פחות מחצי שנה – לא יינתן פטור ממס.  (בדרך כלל אחרי ההשתלה המושתל יקבל 100% נכות).

הזכויות שניתנות למושתל כליות במס הכנסה הן לתקופה של שנה ממועד ההשתלה. הוא ימשיך לקבלן אחרי ההשתלה אם קיבל לפחות 90% נכות בשל ליקויים רפואיים אחרים (סכרת, לחץ דם, מערכת חיסון מדוכאת, וכולי).

על המבקש להגיש בקשה לפטור במס הכנסה ולצרף את ההחלטה של הועדה הרפואית. הפטור ממס יהיה רלוונטי לכל שנה בנפרד ויינתן עבור סכומים עד תיקרה מסוימת שנקבעה מחדש כל שנה. כדאי להיעזר בחברה למימוש זכויות רפואיות שמומחה בתחום כדי לממש את הזכות לפטור ממס.

מהפסיקה: ועדה רפואית קבעה שאדם שעבר השתלה של כליה נחשב לבריא. בית הדין לעבודה הורה לוועדה לבדוק שוב את התיק והפעם בהרכב אחר.

מדובר במקרה בו אדם שעבר כריתה של 2 כליותיו והשתלה של כליה אחת, פנה למס הכנסה בבקשה שיקבעו לו אחוזי נכות לצורך פטור ממס. ואכן, נקבעו לו 100% נכות לתקופה של שנתיים, הנכות הפכה לקבועה, והוא קיבל פטור ממס.

מס הכנסה ערער על החלטת הועדה הרפואית, והועדה הרפואית לערערים קיבלה את הערר והפחיתה את אחוזי הנכות של המבקש ל- 83% אחוזים, כאשר לא קבעה אחוזי נכות בגין הכריתה של הכליות. כך בוטלה זכותו לפטור מתשלומי מס.

המבקש פנה לבית הדין לעבודה אשר הורה לוועדה לבדוק ולנמק מדוע לא קבעה לתובע נכות בגין הכריתה.

הועדה הרפואית לערערים  התכנסה והעלתה את אחוזי הנכות בחצי אחוז בטענה שהכליה שהושתלה החליפה את 2 הכליות שנכרתו, וכי השתלת איברים אינה מנויה בספר הליקויים של הביטוח הלאומי.

אותו אדם הגיש ערעור  על החלטה זו לבית הדין האזורי  לעבודה, בטענה שאין הצדק לדחות את בקשתו ליתן לו אחוזי נכות בגין הכריתה. המערער טען שאין להשוות בין אדם שהושתלה בו כליה לאדם בריא שיש לו כליות בריאות. וביקש שבית הדין יקבע את אחוזי הנכות.

מס הכנסה השיב וביקש לדחות את הערעור בטענה שהמושתל שב להיות אדם בריא, ובכל מקרה, קביעת אחוזי נכות שייכת לוועדה רפואית ולא לבית הדין.

בית הדין קבע שיש לתת אחוזי נכות לאדם שעבר השתלה ומגיע לו פטור ממס. נקבע כי הועדה הרפואית לערערים צריכה לנמק ולהסביר את החלטותיה בצורה מפורשת,  והיא לא עשתה כן ולא הסבירה מדוע לא להעניק למערער אחוזי נכות בשל הכריתה של הכליה.

בית המשפט קבע שיש להשיב את הנושא לבדיקה חוזרת של הועדה הרפואית שאותה יש לכנס הפעם בהרכב שונה, והיא תיקבע מחדש את אחוזי הנכות של המערער.

 

 

 

Exit mobile version