פורטל מיסים

קביעת אחוזי נכות לצורך פטור ממיסים

ביטוח לאומי מאפשר לאדם לעבוד ולקבל בו זמנית גמלת נכות כללית. ככל שמרוויחים יותר הקצבה פוחתת בהתאם, עד לסכום שבו שהקצבה מתבטלת. עם זאת אדםקביעת אחוזי נכות לצורך פטור ממיסים שעובד על אף שנקבעו לו 100% נכות או 89% נכות ממספר מחלות, זכאי לפטור ממס הכנסה עד תקרות הכנסה מסוימות ולהחזרי מס רטרואקטיביים.

בקשה לקביעת אחוזי נכות לצורך פטור ממיסים

בקשה לקביעת אחוזי נכות לצורך פטור ממיסים תוגש על ידי מי שעומד בקריטריונים כלומר הועדה הרפואית של ביטוח לאומי קבעה לו נכות של 100% או של 89% ממספר מחלות. הבקשה תוגש באמצעות טופס בקשה לקביעת אחוזי נכות, אישורים רפואיים, חוות דעת וסיכומי מחלה שמוכיחים כי המבקש סובל ממחלות וליקויים רפואיים בגינם מתבקשים אחוזי הנכות. כמו כן יש לצרף ויתור על סודיות רפואית, ושובר תשלום אגרה שאפשר לשלם בבנק, או בדואר, וגם באתר של מוסד לביטוח לאומי. את הבקשה בצירוף הנספחים שולחים בדואר לסניף השומה הקרוב, או מגישים בסניף מס הכנסה.

הבקשה תועבר לוועדה הרפואית של ביטוח לאומי וזו תזמן את המבקש לבדיקה, או שתקבע את אחוזי הנכות על פי המסמכים שצורפו לבקשה. לאחר מכן תועבר ההחלטה למס הכנסה אשר ישלח הודעה בנושא למבקש. ניתן ערער על החלטת הועדה הרפואית בתוך 45 ימים מהודעת מס הכנסה.

מי זכאי לפטור ממס?

על פי פקודת מס הכנסה אדם זכאי לפטור ממס הכנסה כאשר נקבעו לו 100% נכות רפואית, או 89% ויותר נכות משקלול של מספר מחלות. שקלול של מספר מחלות יעשה על ידי חישוב מיוחד ולא על ידי חיבור של אחוזי הנכויות. חישוב של אחוזי הנכות בביטוח הלאומי משפיע על הזכאות לקבל זכויות שונות ובין היתר גם לקבל פטור ממיסים.

קביעת אחוזי הנכות

ועדה רפואית של הביטוח הלאומי קובעת את אחוזי הנכות במסגרת תביעה לפטור ממס הכנסה מסיבות רפואיות. אחוזי נכות נקבעים לפי ספר מבחנים של הביטוח הלאומי שנכלל בתקנות הביטוח הלאומי. הספר מכיל את כל המחלות וההליכים הרפואיים בגינם ניתנים אחוזי נכות. הספר מחולק לפרקים פרקים על פי ליקויים רפואיים באברי הגוף השונים. במידה וקיימים מספר ליקויים, סך הנכות בגינם תחושב באופן משוקלל.

מה הוא חישוב משוקלל של מספר ליקויים?

בביטוח לאומי מחשבים את הנכות במצב של מספר ליקויים רפואיים לפי שיטה של שקלול. החישוב יהיה על פי נוסחה שלפיה מחשבים אחוזי נכות מהמחלה ראשונה, ועל הנכות מהחלה הנוספת מקבלים אחוזים ממה שנותר אחרי הנכות הראשונה.  הכוונה היא, שכאשר אדם סובל ממספר ליקויים לא מחשבים את אחוזי הנכות עבורו בחיבור פשוט של האחוזים עבור כל ליקוי אלא באופן משוקלל.

למה הכוונה?

המצב הבריאותי ההתחלתי של אדם מוערך ב 100%. כאשר יש ליקוי מסויים מפחיתים את אחוזי הנכות של הליקוי הראשון מתוך ה- 100% , והאחוזים שנשארים יחשבו מעתה ל- 100% ומהם מורידים שוב את האחוזים של הנכות הבאה.

לדוגמה:

אם יש לאדם 60% נכות בשל מחלת ריאה כרונית, ו- 10% נכות בשל ספונדילוליסטזיס (החלקה של חוליה בגב), אזי מפחיתים את אחוזי הנכות של מחלת הריאה שהם 60% מתוך 100% , ואת ה- 10% הנוספים של הבעיה בגב מפחיתים מתוך מה שנותר, כלומר מתוך 40% . כלומר על הבעיה בגב הוא יקבל רק 4%. ( 10% מתוך 40% שנותרו מהווים 4%). סך הנכויות במקרה זה מסתכם ל- 64%.

כדי לקבל פטור ממס הכנסה צריכים להיקבע 90% ויותר של כל הנכויות והליקויים הרפואיים בחישוב משוקלל.

ליקוי באברים זוגיים

כאשר יש ליקוי או מחלה באיברים זוגיים כמו כתפיים, שכמות, ידיים, רגליים, עיניים וכולי, החישוב של אחוזי הנכות יהיה על ידי חיבור הנכויות של שני האברים ולא באמצעות שקלול.

הגדלה של אחוזי הנכות – ליקויים נלווים והגבלות

חשוב להוכיח במסמכים ואסמכתאות רפואיות את כל הליקויים והמחלות מהם סובל האדם. חשוב להביא בדיקות רפואיות חוות דעת רפואיות סיכומי מחלה וכולי, שמוכיחים גם את הליקויים הרפואיים הנלווים שכן גם עליהם אפשר לקבל אחוזי נכות. לדוגמא : אם למשל סובלים ממחלת ריאות ובאופן נלווה מלחץ דם ריאתי, צריך להראות זאת בתוצאות בדיקות.

כמו כן אם מוכיחים למשל שכאבי גב מגבילים הליכה, ומאובחנים כסובלים מהגבלה בהליכה, אזי יקבעו אחוזי נכות בשל הגבלה זו. כלומר, הגבלות נלוות לליקוי העיקרי יכולות להעלות את אחוזי הנכות.

בכל מקרה, רצוי וכדאי להיעזר בעורך דין או מקצועי שמכיר את ספר התקנות של ביטוח לאומי ויש בכוחו לייצג את התובע נאמנה בפני הועדה הרפואית או חברה המתמחה במימוש זכויות רפואיות.

 

 

Exit mobile version